Thursday 27 April 2017

BERJIHAD DI JALAN ALLAH

*PERINGATAN DIRI*

1. BERJIHAD atau Berjuang di jalan Allah bagi menegakkan Kalimah Allah bukan satu tugasan yang mudah.

2. Perkataan "JIHAD" itu sendiri mempunyai dua maksud dalam bahasa Arab iaitu "usaha bersungguh-sungguh" dan "penat". Justeru, JIHAD bermaksud usaha bersungguh-sungguh sehingga penat dan letih.

3. JIHAD memerlukan pengorbanan masa, jiwa, perasaan, jasad dan harta.

4. Masa kehidupan dihabiskan untuk Islam. Jiwa dan perasaan dikorbankan apabila terpaksa meninggalkan anak isteri dan kampung halaman demi perjuangan.

5. Jasad dikorbankan dengan pelbagai keletihan dan kepenatan. Malah nyawa akhirnya menjadi taruhan.

6. Harta juga dihabiskan kerana ia dicari bukan untuk diri sendiri.

7. Namun ganjarannya sangat besar di sisi Allah.

8. Allah berfirman:

الَّذِينَ آمَنُوا وَهَاجَرُوا وَجَاهَدُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنْفُسِهِمْ أَعْظَمُ دَرَجَةً عِنْدَ اللَّهِ وَأُولَئِكَ هُمُ الْفَائِزُونَ ( 20 )

"Orang-orang yang beriman, berhijrah dan berjihad di jalan Allah dengan harta benda mereka dan jiwa raga mereka lebih besar darjatnya di sisi Allah dan merekalah sebenar-benar orang yang berjaya"
Surah Taubah ayat 20

9. Segala kepenatan dan kepayahan itu pasti dibayar oleh Allah dengan rahmat, keredhaan dan SyurgaNya.

 يُبَشِّرُهُمْ رَبُّهُمْ بِرَحْمَةٍ مِنْهُ وَرِضْوَانٍ وَجَنَّاتٍ لَهُمْ فِيهَا نَعِيمٌ مُقِيمٌ ( 21 ) خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا إِنَّ اللَّهَ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ ( 22 )

"Mereka diberi khabar gembira oleh Rabb mereka dengan rahmat daripadaNya dan keredhaan, dan juga syurga-syurga bagi mereka dalamnya penuh dengan nikmat yang tetap dalam keadaan mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Sesungguhnya Allah di sisiNyalah ganjaran yang hebat"
Surah Taubah ayat 21-22

10. Tidak sedikit umat Islam yang sedang BERJIHAD dengan jiwa raga dan harta benda mereka demi Islam namun tinggal lagi persoalan ialah "adakah saya salah seorang daripada mereka? "

Sekian

Dr Mohd Khairuddin bin Aman Razali at-Takiri

Khamis 27hb April 2017

http://www.facebook.com/drtakiri/

1 comment:

  1. SILA BACA!!!! SILA BACA!!!! SILA BACA!!!! SILA BACA!!!!

    Hey Guys !!! Am amat gembira saya mendapat lombong dari Luana. kad ATM kosong saya boleh mengeluarkan $ 2000 setiap hari. Saya dapat dari minggu lepas beliau dan sekarang saya mempunyai $ 14,000 secara percuma. Kosong ATM mengeluarkan wang dari mana-mana mesin ATM dan tidak ada nama di atasnya, ia tidak boleh dikesan dan kini saya mempunyai wang untuk perniagaan dan wang yang cukup untuk saya dan keluarga saya untuk hidup .Saya amat gembira i bertemu Annie kerana saya bertemu dua orang sebelum beliau dan mereka mengambil wang saya tidak mengetahui bahawa mereka adalah penipuan. Tetapi gembira sekarang. Annie menghantar kad melalui DHL dan saya mendapat dalam dua hari. Dapatkan kad anda sendiri dari dia kini dia tidak seperti scammer lain berpura-pura mempunyai kad ATM, Beliau memberi ia keluar secara percuma untuk membantu orang walaupun ia adalah menyalahi undang-undang tetapi ia membantu banyak dan tiada siapa yang mendapat terperangkap. im berterima kasih kepada Annie kerana dia berubah cerita saya dengan tiba-tiba. kad ini berfungsi di semua negara kecuali, Mali dan Nigeria. Alamat e-mel Annie adalah atmhacker2015@gmail.com

    ReplyDelete