Wednesday, 15 July 2015

ISTIQAMAH DENGAN PAS; USAH TERPEDAYA HASUTAN SYAITAN

Kenyataan Media
Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat

ISTIQAMAH DENGAN PAS; USAH TERPEDAYA HASUTAN SYAITAN

1. Dewan Ulamak PAS Pusat meneliti dengan penuh keprihatinan tindakan sebahagian ahli dan bekas kepimpinan Parti Islam Semalaysia PAS yang sedang mengusahakan wadah politik baru dan secara terbuka berkempen mengajak ahli-ahli PAS keluar daripada parti untuk bersama dengan wadah baru bagi memecah-belahkan kesatuan PAS.

Sementelah pula premis parti juga digunakan untuk melancarkan kempen keluar daripada parti oleh mereka yang masih memegang jawatan-jawatan dalam parti.

2. Sunnah kejadian seumpamanya telah berlaku dalam sejarah kehidupan Baginda saw yang dirakamkan oleh al-Quran iaitu pembinaan "Masjid Dhirar dan Tafriq" yang bermaksud masjid yang menimbulkan mudharat dan kerosakan serta perpecahan.

3. Masjid adalah tempat sujud kepada Allah. Pembinaannya tentulah secara zahirnya memberi kebaikan kepada Islam. Namun, niat disebalik pembinaan masjid tersebut adalah untuk menimbulkan kemudharatan dan perpecahan di kalangan umat Islam. Maka dengan perintah Allah masjid tersebut diarahkan untuk dirobohkan oleh baginda dan umat Islam dilarang oleh Allah untuk solat di dalamnya.

4. Pembinaan "Masjid Dhirar dan Tafriq" diusahakan oleh golongan munafikin yang menjadi musuh dalam selimut Nabi saw. Ia pula ditaja dan dibiayai di belakangnya oleh musuh Islam dan Nabi iaitu Rom yang beragama Kristian. Tujuannya agar ia menjadi tapak untuk mereka melancarkan serangan serta melemahkan kekuatan Nabi saw dan Islam di Madinah.

5. Al-Quran merakamkan cerita ini dan memberi beberapa panduan bertindak kepada Nabi saw dalam surah Taubah ayat 107-108;

( وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مَسْجِدًا ضِرَارًا وَكُفْرًا وَتَفْرِيقًا بَيْنَ الْمُؤْمِنِينَ وَإِرْصَادًا لِمَنْ حَارَبَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ مِنْ قَبْلُ وَلَيَحْلِفُنَّ إِنْ أَرَدْنَا إِلَّا الْحُسْنَى وَاللَّهُ يَشْهَدُ إِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ ( 107 ) لَا تَقُمْ فِيهِ أَبَدًا لَمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَى التَّقْوَى مِنْ أَوَّلِ يَوْمٍ أَحَقُّ أَنْ تَقُومَ فِيهِ فِيهِ رِجَالٌ يُحِبُّونَ أَنْ يَتَطَهَّرُوا وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُطَّهِّرِينَ ( 108 ) )

Maksudnya; "Dan mereka yang menjadikan masjid bertujuan memudaratkan (dhirar), keengkaran (kufur), perpecahan di kalangan orang-orang beriman dan sebagai mata-mata tinjauan bagi orang yang memerangi Allah dan Rasul-Nya sebelum itu. Dan mereka pasti bersumpah "tidak ada yang kami hasratkan melainkan kebaikan" sedangkan Allah memberi kesaksian bahawasanya mereka adalah sebenar-benar pembohong. Janganlah kamu berdiri (solat) di dalamnya selama-lamanya. Pastinya masjid yang dibina atas asas taqwa daripada hari pertamanya lagi lebih layak untuk kamu berdiri (solat) di dalamnya (kerana) di dalam masjid itu terdapat lelaki-lelaki yang sentiasa mahu menyucikan diri sedang Allah sangat cintakan golongan yang sentiasa menyucikan diri".

Antara pedoman yang perlu diambil daripada ayat di atas ialah;

1. Meskipun pembinaan masjid selalunya bertujuan untuk menjadi tempat perhambaan diri kepada Allah namun ada yang dibina dengan tujuan yang salah dan jahat iaitu;

i) bertujuan memudharatkan Islam, umat Islam dan kepimpinan Nabi saw serta negara Islam.

ii) bertujuan kufur kepada Allah dan engkar terhadap Nabi saw.

iii) bertujuan memecah-belahkan kesatuan orang-orang yang benar-benar beriman dan mengikut perintah Allah bersama Nabi saw.

iv) bertujuan menjadi tapak kepada musuh yang memerangi Allah dan Rasul-Nya untuk mereka meninjau dan memerhatikan pergerakan Islam dan kekuatannya.

2. Golongan yang bertindak mengusahakan "Masjid Dhirar" ini sentiasa bersumpah untuk meyakinkan orang lain bahawa mereka berniat baik. Tak ada tujuan lain melainkan kebaikan. Sumpah selalunya menjadi benteng bagi orang-orang yang diragui kebenaran mereka.

3. Namun, Allah menegaskan bahawa mereka sebenarnya adalah sebenar-benar pembohong dan pendusta. Maka segala kenyataan dan pengakuan mereka yang disertakan dengan sumpah tidak boleh dipercayai.

4. Mereka yang mengusahakan Masjid Dhirar berkempen agar orang Islam solat di dalam masjid mereka. Maka Allah Taala melarang keras Nabi saw mengerjakan  solat di dalamnya.
لَا تَقُمْ فِيهِ أَبَدًا لَمَسْجِدٌ
"Janganlah kamu berdiri (solat) di dalamnya selama-lamanya."

5. Alasan yang ditegaskan oleh Allah ialah masjid mestilah dibina daripada awal lagi atas dasar ketaqwaan. Masjid yang sebegini lebih layak dan berhak dimakmurkan.

Allah berfirman;

لَمَسْجِدٌ أُسِّسَ عَلَى التَّقْوَى مِنْ أَوَّلِ يَوْمٍ أَحَقُّ أَنْ تَقُومَ فِيهِ فِيهِ رِجَالٌ يُحِبُّونَ أَنْ يَتَطَهَّرُوا

"Pastinya masjid yang dibina atas asas taqwa daripada hari pertamanya lagi lebih layak untuk kamu berdiri (solat) di dalamnya (kerana) di dalam masjid itu terdapat lelaki-lelaki yang sentiasa mahu menyucikan diri "

6. Masjid yang dibina seawalnya atas asas takwa mempunyai tonggak dan tunjang yang kuat serta pendokong tegar iaitu golongan yang sentiasa cintakan Allah yang tergambar menerusi amalan seharian mereka. Golongan ini disayangi dan dicintai oleh Allah. Golongan ini tentulah mempunyai aqidah dan syariat pegangan Islam yang jelas berpandukan al-Quran dan al-Sunnah.

NASIHAT

1. PAS sebagai sebuah gerakan Islam sedari awal penubuhannya pada 1951 adalah bertujuan menegakkan amar makruf dan mencegah kemungkaran serta memperjuangkan politik dan kuasa Islam. Ia tidak pernah berganjak daripada matlamat tersebut. Ia lebih layak dan berhak untuk dimakmurkan berbanding wadah baru yang dibina atas dasar kekecewaan semata-mata. Sementelah jika ia didalangi pula oleh mereka yang menentang keras usaha-usaha menegakkan undang-undang Allah.

2. Dewan Ulamak PAS Pusat menyeru ahli-ahli PAS untuk terus ISTIQAMAH SEHINGGA MENANG dengan bahtera PAS yang terbukti tegas dengan dasar dan prinsip-prinsip Islam dalam menentang kemungkaran politik pemerintah dan menegakkan pemerintahan Islam yang adil lagi berkebajikan.

3. Ahli-ahli PAS tidak perlu terpedaya dengan bisikan syaitan-syaitan yang mengajak keluar dari perjuangan politik Islam menerusi Parti Islam Semalaysia PAS yang berpandukan al-Quran dan al-Sunah, Ijma' dan Qiyas dengan pelbagai janji hiasan kejayaan yang palsu sama ada oleh syaitan di kalangan jin mahupun manusia kerana menjadi sunnah para Nabi dimusuhi oleh syaitan-syaitan jin dan manusia sebagaimana firman Allah dalam surah al-An'aam ayat 112;

( وَكَذَلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِيٍّ عَدُوًّا شَيَاطِينَ الْإِنْسِ وَالْجِنِّ يُوحِي بَعْضُهُمْ إِلَى بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُورًا وَلَوْ شَاءَ رَبُّكَ مَا فَعَلُوهُ فَذَرْهُمْ وَمَا يَفْتَرُونَ ( 112 )

"Dan demikianlah Kami jadikan bagi setiap Nabi musuh iaitu Syaitan-syaitan jin dan manusia yang mengilhamkan antara satu sama lain kata-kata indah dengan tujuan memperdayakan. Dan jika Rabb kamu mahu mereka tidak melakukannya maka biarkanlah mereka beserta rekaan cerita dan pembohongan mereka."

Sekian.

"ISTIQAMAH SEHINGGA MENANG"

Disediakan oleh;
Dato' Dr Mohd Khairuddin bin Aman Razali at-Takiri
Ketua Penerangan
Dewan Ulamak PAS Pusat

Rabu 28 Ramadhan 1436 H / 15 Julai 2015

Rujuk; www.drtakiri.blogspot.com

3 comments:

 1. KESAKSIAN SAYA DARI UANG pemberi pinjaman SAH
  Nama saya Mimi Makhrita, saya dari Tenggarong, Kalimantan Timur, Indonesia.
  Apakah Anda telah mencari pinjaman ?, Apakah Anda perlu mendesak pribadi atau bisnis kredit ?, menghubungi Dennis Washington, dia membantu saya dengan pinjaman dari Rp800,000,000 beberapa hari lalu setelah telah scammed dari Rp15.000.000 dari seorang wanita yang mengaku telah pemberi pinjaman kredit tetapi saya berterima kasih kepada Tuhan hari ini bahwa saya mendapat pinjaman saya layak Rp800,000,000.
  Jangan ragu untuk menghubungi Dennis Washington untuk cairan Anda, Anda dapat menghubungi dia melalui Email: denniswashingtonincorporated4@gmail.com Anda juga dapat menulis saya untuk informasi lebih lanjut atau dictretion melalui email: mimimakhrita30@gmail.com, Memang Dennis Washington adalah orang kepercayaan layak.

  ReplyDelete
 2. Halo, nama saya Nofia, pagi korban penipuan dari tangan kreditur penipuan, saya menghabiskan lebih dari 56 juta di tangan pemberi pinjaman palsu, karena saya butuh modal besar dari 350 juta, saya hampir mati, tidak ada tempat untuk pergi, saya bisnis hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. . Aku tidak tahan lagi .. semua ini terjadi November 2014 hingga Maret 2015, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke ibu yang baik Nyonya Diana yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman di perusahaannya, ibu yang baik, saya ingin untuk menggunakan kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Tuhan terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda, bahwa mereka banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman yang dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Diana, melalui email. dianarobertloanfirm@accountant.com dan dianarobertloanfirm@gmail.com, Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; nofiayani@gmail.com com untuk mendapatkan informasi tahu. silahkan dia satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya. Tidak ada pajak. untuk membayar .. terima kasih

  ReplyDelete
 3. Halo, nama saya Sahaja seorang korban penipuan penipuan kreditur tangan, saya menghabiskan lebih dari 7.000.000 Rp di tangan pemberi pinjaman palsu, karena saya butuh modal besar dari 210.000.000 Rp aku hampir mati, tidak ada tempat untuk pergi, bisnis saya hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. , Saya tidak bisa tahan lagi .. semua ini terjadi Juli 2014 sampai Mei 2015, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke ibu yang baik Lady Lisa yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman di perusahaan, ibu yang baik, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Tuhan terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda, bahwa mereka banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Lisa melalui email. Lisajeffersomloanfirm@gmail.com dan Lisajeffersomloanfirm@cash4u.com, Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; Sahajaputra112@gmail.com, untuk mendapatkan informasi keluar. silahkan dia adalah satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya. Tidak ada pajak. untuk membayar .. Terima kasih

  ReplyDelete