Thursday, 25 May 2017

Kutip Derma Guna Tin Milo atau Jualan Meja Makan Malam

*Berfikir Sejenak (siri 09)*

oleh : Dr Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri
_Ahli Parlimen Kuala Nerus_

*Kutip Derma Guna Tin Milo atau Jualan Meja Makan Malam*

Mengumpul dana dengan mengajak orang ramai untuk bersedekah bagi kerja-kerja kebajikan dan dakwah adalah amalan mulia kerana ia satu seruan mengajak manusia melakukan satu kebajikan. Jika tiada yang menyeru tentu kurang kesedaran untuk menyumbang yang merupakan sebahagian tanggungjawab seseorang terhadap harta.

Allah berfirman

لَّا خَيْرَ فِي كَثِيرٍ مِّن نَّجْوَاهُمْ إِلَّا مَنْ أَمَرَ بِصَدَقَةٍ أَوْ مَعْرُوفٍ أَوْ إِصْلَاحٍ بَيْنَ النَّاسِ ۚ وَمَن يَفْعَلْ ذَٰلِكَ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا

"Tiada kebaikan pada kebanyakan bisikan mereka melainkan sesiapa yang *MENYURUH UNTUK BERSEDEKAH* atau menyuruh untuk melakukan satu perkara makruf atau menyuruh berlakunya perdamaian antara srsama manusia.  Dan sesiapa yang melakukan perkara demikian kerana mencari REDHA-REDHA ALLAH maka pasti Kami berikan mereka ganjaran yang besar"
surah al-Nisa' ayat 114.

*Mengumpul sumbangan amal itu boleh sahaja berlaku dengan menggunakan "tin milo" atau menerusi jualan meja makan malam amal bernilai besar puluhan ribu ringgit.*

Ada orang berkemampuan melakukan kebajikan dengan masa dan jasadnya dan ada pula yang menyumbang dengan hartanya. Ada yang mengumpul untuk dana kebajikan juga menyumbang dengan tenaga dan hartanya sendiri kerana dirinya juga orang berharta.

Sekian. Ahad 15hb Mei 2017

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1576876595655698&substory_index=0&id=569086473101387

No comments:

Post a Comment