Sunday, 3 April 2022

Mutiara PUASA

Mutiara PUASA

1. PUASA pada bulan Ramadhan adalah ibadah yang wajib kepada orang yang cukup empat syarat iaitu Islam, baligh, berakal dan berkuasa untuk berpuasa

2. Apabila berpuasa hendaklah dilakukan perkara berikut iaitu berniat untuk berpuasa sebelum terbit fajar dan menahan diri bermula terbit fajar sehingga terbenam matahari daripada melakukan perkara yang membatalkan puasa seumpama makan, minum, berjimak dan muntah dengan sengaja.

3. Antara perkara yang membatalkan puasa ialah
a. masuk sesuatu ke dalam rongga secara sengaja
b. muntah secara sengaja
c. berjimak
d. keluar air mani
e. keluar darah haid
f. keluar darah nifas
g. gila
h. murtad

4. Sunat bagi orang berpuasa menyegerakan berbuka dan memperlewatkan bersahur

5. Lelaki yang menyetubuhi isteri pada siang hari Ramadhan secara sengaja pada kemaluan maka wajib ke atas dirinya menggantikan puasa dan wajib pula membayar kaffarah puasa iaitu pertamanya melepaskan hamba yang beriman. Jika tiada hendaklah berpuasa dua bulan berturut-turut. Jika tidak mampu maka hendaklah memberi makan kepada 60 orang miskin dengan kadar setiap orang secupak beras iaitu 600 gram. 

6. Sesiapa yang mati sedangkan dia wajib menggantikan puasa maka hendaklah diberi makan bagi pihak dirinya setiap hari satu cupak beras. 

7. Orang tua yang tidak mampu berpuasa hendaklah memberi makan kepada orang miskin setiap hari secupak beras. 

8. Perempuan hamil dan perempuan menyusu yang bimbangkan kesihatan dan keselamatan dirinya boleh tidak berpuasa dan wajib diganti kemudiannya. Sekiranya mereka berdua tidak berpuasa kerana bimbangkan kesihatan dan keselamatan anak maka wajib diganti puasa dan wajib pula membayar kaffarah iaitu secupak beras sehari. 

9. Mereka yang sakit atau bermusafir dengan pelayaran yang panjang membolehkan Qasar solat iaitu sekitar 81 km maka boleh berbuka dan wajib menggantikannya. 

10. I'tikaf di masjid adalah amalan yang sunat apatah lagi di bulan Ramadhan khususnya pada 10 hari terakhir Ramadhan. Syaratnya ialah hendaklah berniat dan berada di dalam masjid dengan tidak keluar melainkan kerana hajat seperti qada hajat, berwuduk, makan dan minum serta mendapatkan rawatan. Sunat ketika beriktikaf menyibukkan diri dengan ibadat seumpama solat, zikir, istighfar, membaca al-Quran dan menuntut ilmu. 

Moga bermanfaat. Sekian. 

Dr Khairuddin Takiri
Ahad 3.4.2022 / 1 Ramadhan 1443

No comments:

Post a Comment