Thursday, 17 April 2014

HUKUM TAKZIAH KEMATIAN BUKAN ISLAM

Hukum Takziah Kematian Bukan Islam

1. Para Ulamak berbeza pandangan dalam hukum mengucapkan takziah kematian kepada orang bukan Islam. Imam Syafie dan Abu Hanifah membolehkan muslim mengucapkan takziah kepada bukan Islam. Apatah lagi jika diharapkan keluarga mereka menjadi lunak dengan Islam kerana ia merupakan antara maqasid dan matlamat syariat. Syeikh al-Albaani pula di kalangan ulamak kontemporari mensyaratkan selagi mana ia bukan kafir harbi yang memerangi dan memusuhi umat Islam.

2. Boleh ketika takziah menggesa keluarga si mati agar bersabar dengan kematian dan memperingatkan mereka bahawa itu adalah sunnah kehidupan.

3. Tidak boleh ketika takziah mendoakan keampunan dosa atau rahmat atau syurga kerana Allah berfirman:

{ مَا كَانَ لِلنَّبِيِّ وَالَّذِينَ آمَنُواْ أَن يَسْتَغْفِرُواْ لِلْمُشْرِكِينَ وَلَوْ كَانُواْ أُوْلِي قُرْبَى مِن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُمْ أَصْحَابُ الْجَحِيمِ }(9)
"Tidak wajar bagi Nabi dan orang-orang beriman memohon keampunan bagi orang-orang yang syirik meskipun mereka adalah kaum kerabat setelah mana ternyata bagi mereka bahawa mereka adalah penghuni-penghuni neraka" Surah Taubah: 113

No comments:

Post a Comment