Sunday 4 August 2013

Diari Kuala Nerus Khamis 1 hb Ogos 2013

Seawal pagi jam 8 Khamis 1 hb Ogos 2013 saya menaiki flight MAS ke Kuala Terengganu dari Kuala Lumpur untuk  memulakan sesi-sesi program bersama rakyat. Flight terlewat beberapa ketika menyebabkan saya hanya tiba di Kuala Terengganu jam 9.40 pagi.
Semalam seharian di Kuala Lumpur untuk menghadiri pelbagai meeting. 2 hari sebelumnya iaitu selasa di Terengganu untuk Tazkirah sebelum iftar di Maahad Tahfiz wa Tarbiyah Tok Jirin. Iftar pula dimanfaatkan untuk bersama anak-anak muda dari kawasan Kuala Nerus di BB Seafood anjuran Pemuda Kawasan.Sesi pertama hari ini bermula jam 10 pagi dengan kuliah Muslimat bertajuk Badar Kubra anjuran Muslimat Pagar Ubi. Kehadiran muslimat memberangsangkan di samping beberapa orang lelaki yang turut hadir.  
Jam 12.30 tghri saya bergerak ke hospital Kuala Terengganu menziarahi sahabat yang lebih dikenali sebagai Mat Anai-anai dan Pok Cik Kor yang kemalangan. Mat Anai-anai kemalangan di Pahang dalam satu konvoi motor besar yang beliau sertai. 2 motor daripada ahli konvoi kemalangan maut. 

Jam 7 ptg menghadiri majlis berbuka puasa bersama Ustaz Azhar Idrus sempena perasmian Surau Mustaqim Banggul Pauh yang baru sahaja siap pembinaannya 2,3 bulan yang lalu.
Solat tarawih malam ini di Masjid Pulau Ketam. Masjid terkenal dengan jamaah hadirin yang ramai. 30 minit dimanfaatkan untuk saya menyampaikan tazkirah selepas solat Tarawih 8 rakaat diikuti selepas itu dengan witir.

Jam 10.45 malam ke Masjid Rusila pula untuk program dengan mahasiswa Terengganu yang sedang pulang bercuti. Hampir 70 orang anak-anak muda yang bersemangat menghadiri program yang diisi oleh beberapa orang pimpinan PAS Terengganu.

No comments:

Post a Comment