Wednesday 18 January 2023

'Selagi ada syaitan, langkah syaitan akan terus berjalan'


'Selagi ada syaitan, langkah syaitan akan terus berjalan'
Yasmin Ramlan

Diterbitkan:  Jan 14, 2023 8:00 AM Dikemaskini: 8:00 AM
ADS

WAWANCARA | Bekas ulama kanan PAS Mohd Khairuddin Aman Razali mengingatkan mana-mana pihak yang menyimpan agenda untuk menumbangkan kerajaan sedia ada agar ingat kepada ajaran agama.

Menyeru agar mereka "kembali kepada iman" dia yang pernah diberi amanah menjadi setiausaha Majlis Syura Ulama PAS berkata penampilan seseorang juga tidak patut mengaburi persepsi orang ramai.

Tanpa menyebut mana-mana pihak secara khusus, Mohd Khairuddin yang kini merupakan ahli Umno memberitahu secara sinis, penampilan luaran yang kelihatan alim tidak menjamin seseorang ahli politik itu mampu mengekang nafsu dan kerakusan kepada kuasa.

“Orang politik ni memang cita-citanya tinggi… dia nak ada kuasa. Yang boleh menghalang dia adalah iman saja (iaitu) iman kepada Allah Ta’ala," katanya.

Kerana itu kata bekas ahli parlimen Kuala Nerus berkenaan, iman seseorang tidak boleh dinilai hanya kepada penampilannya yang tertentu seperti sudah berjubah atau berserban.

Katanya kalau seseorang ahli politik itu tidak rakus mahukan kuasa, maka tiadalah agenda terselindung untuk menumbangkan kerajaan.

"Jadi jawapan kepada (cara mengelakkan) kerakusan itu adalah iman,” katanya ketika temubual bersama Malaysiakini baru-baru ini.

Langkah merosakkan negara

Mohd Khairuddin, 49, sebelum ini merupakan antara pemimpin kanan dalam PAS yang selalu menonjol dalam pelbagai isu, malah kegarangannya kadang-kadang mengundang polemik.

Selepas kerajaan PH dijatuhkan di luar pilihan raya, PAS mencalonkan nama Mohd Khairuddin untuk dilantik sebagai menteri. Dia sempat berkhidmat sebagai menteri perusahaan perladangan dan komoditi selama kira-kira 17 bulan sebelum digugurkan ekoran pertukaran perdana menteri.

Mohd Khairuddin menjadi menteri di bawah pentadbiran Muhyiddin Yassin.

Baru-baru ini dia menarik perhatian apabila memberi isyarat seolah-olah ada percaturan pihak tertentu untuk menjatuhkan kerajaan, atau sekurang-kurangnya mengatur individu tertentu untuk mengetuai parti kerajaan.

Menyentuh mengenai percaturan itu, Mohd Khairuddin menyifatkan seseorang ahli politik yang sayangkan agama dan rakyat tidak akan bertindak sedemikian.

Namun pada masa sama dia bersikap realitik. 
“Selagi ada syaitan, 'langkah syaitan' ini akan terus berjalan. (Ia) Langkah yang merosakkan negara,” katanya apabila ditanya sama ada dia menjangkakan percaturan sedemikian akan berlaku lagi selepas PRU ke-15.

Kenyataan itu dibuat ketika orang ramai tertanya-tanya kesahihan 'Langkah London' yang didakwa didalangi pemimpin tertentu dalam Umno yang berpakat dengan PN di bandar raya tersebut.

Pertemuan berkenaan malah muncul selepas ada pertemuan terdahulu didakwa dilangsungkan di Jakarta Indonesia.

Naib Presiden Umno Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini sudah menafikan dia terbabit, malah tidak berada di London pada ketika pertemuan berkenaan didakwa berlangsung.

Seorang lagi naib presiden parti itu, Mahdzir Khalid, juga membuat penafian sama.

Kata Mohd Khairuddin semua pihak kini perlu menerima hakikat bahawa sudah ada parti yang membentuk kerajaan selepas mendapat mandat dalam PRU lalu.

“Jadi bagi mereka yang buat langkah (sulit) ini, jangan pecahkan parti orang... pecah dan perintah.

“Dan pada orang yang diajak dan diseru (untuk terlibat sama), perlu balik ke kaedah dalam Islam bahawa jangan kamu bertelingkah, (kerana nanti) kamu akan gagal dan hilang kekuatan kamu,” katanya.

Pertembungan tajam Umno-PAS

Khairuddin keluar PAS pada Mac tahun lalu iaitu kira-kira sebulan selepas dipecat daripada jawatannya sebagai setiausaha majlis syura ulama.

Tindakannya itu dilihat susulan kecenderungannya ke arah kerjasama PAS-Umno ketika parti itu berminat bersama Bersatu.

Pada PRU lalu dia cuba mempertahankan kerusi parlimen Kuala Nerus namun menggunakan tiket berbeza. Jika dulu sebagai calon PAS, kali ini dia menjadi calon BN.

Ketika bersama PAS, Mohd Khairuddin antara pemimpin parti yang lantang memperjuangkan Muafakat Nasional (MN) iaitu hubungan kerjasama politik antara Umno dan PAS yang terjalin selepas PRU ke-14.

Ketika itu Umno-BN dan PAS sama-sama menjadi pembangkang.

Ditanya mengenai MN versi bekas setiausaha agung Umno Annuar Musa, Mohd Khairuddin berpendapat, ia bukanlah apa yang diharapkan sewaktu lembaga itu mula terbentuk pada awal 2019.

Untuk rekod, MN pimpinan Annuar diuar-uarkan sebagai NGO yang tidak terbabit dalam gerakan politik sebaliknya sedia bekerjasama dengan semua parti termasuk kerajaan hari ini.

Pada masa sama Mohd Khairuddin berpendapat Annuar berhak meneruskan perjuangan MN mengikut versi yang diingininya walaupun sebelum itu ia lebih menumpukan kepada usaha mengendurkan pertembungan di antara PAS dan Umno sejak sekian lama.

“Ketika itu ubat kepada 'penyakit' perpecahan Melayu-Islam ini ialah MN, (dengannya) menggabungkan dua parti - PAS dan Umno - yang sebelum ini berpecah kerana politik.

“Dan ini bukan satu yang teori kerana saya hidup di suasana itu, suasana pertembungan yang tajam antara PAS dan Umno,” katanya.

Namun, katanya apa yang mengecewakan ialah apabila kerjasama itu tidak bertahan lama. Malah, katanya amalan saling menyerang dan sindir-menyindir sesama sendiri kembali berulang selepas PRU baru-baru ini.

No comments:

Post a Comment