Sunday 22 January 2023

Politik Matang dan Sejahtera?

Politik Matang Sejahtera?

Dalam era politik matang dan sejahtera tidak wajar menuduh secara umum mana-mana pihak sebagai penipu, pencuri dan perompak bagi membina persepsi. Tidakkah salah satu tonggak Budaya Politik Matang Sejahtera (BPMS) ialah politik benar bukan persepsi? 

Jangan hanya melihat orang lain tidak bersih lalu mengintai-ngintai kesalahan dan membuat tuduhan. Semak juga kelemahan tata kelola dan integriti dalam pentadbiran sendiri dan perbetulkan segera. Semak juga adakah terdapat kalangan mereka yang diberi amanah mengambil komisen daripada kontraktor-kontraktor.

Muhasabah diri lebih baik daripada hanya sibuk membuat tuduhan kepada orang lain. Sesungguhnya akhlak mulia seorang muslim telah dipaparkan oleh Rasulullah saw menerusi sabda baginda
ليسَ المؤمنُ بالطَّعَّانِ ولا اللَّعَّانِ ولا الفاحشِ ولا البَذيءِ
"Bukanlah muslim itu seorang yang menuduh, bukan juga seorang yang suka melaknat mencelakakan orang, bukan juga berbicara keji lucah dan bukan juga yang bermulut kotor"
(Hadis Sahih riwayat Tirmizi)

Cukuplah-cukuplah berpolitik gaya Jahiliyah memecah dan mencarik umat. Binalah politik Islam yang penuh dengan kasih sayang dan menyatukan.

Dr Khairuddin Takiri
Selasa 17.1.2023

No comments:

Post a Comment