Wednesday 18 January 2023

SABIILUL BAARI ; Tafsir Surah al-A'raf Ayat 11

بيل الباري في تفسير كتاب الله الهادي

SABIILUL BAARI
fi Tafsir Kitabillah al-Hadi

Tafsir Surah al-A'raf Ayat 11

Allah berfirman kepada para Malaikat
وَلَقَدْ خَلَقْنَاكُمْ ثُمَّ صَوَّرْنَاكُمْ ثُمَّ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ لَمْ يَكُن مِّنَ السَّاجِدِينَ
"Dan sememangnya Kami telah menciptakan kamu kemudian Kami membentuk rupa kamu kemudian Kami berfirman kepada Malaikat; sujudlah kamu kepada Adam lalu mereka sujud melainkan Iblis, dia tidak tergolong kalangan makhluk yang sujud"

TAFSIR

1. Menurut Ibnu al-Arabi, Umat Islam bersepakat bahawa sujudnya para Malaikat kepada Adam sebagaimana perintah Allah bukannya sujud sebagai ibadah pengabdian diri kepada Adam. Menurut Tabari pula ianya sujud penghormatan dan memuliakan bukannya sujud ibadah pengabdian diri.

2. Sujud untuk memuliakan makhluk dibenarkan dalam Syariat umat terdahulu sebagaima sujudnya Nabi Yaakub dan anak-anaknya kepada Nabi Yusof tatkala melawat Yusof yang telah menjadi orang besar kerajaan Mesir.

3. Adapun dalam Syariat Rasulillah saw, Ulamak bersepakat bahawa sujud makhluk kepada makhluk walau atas dasar penghormatan diharamkan.

4. Hal ini difahami daripada Hadis Nabi saw dalam kisah Mu'az bin Jabal radiyalahu anhu yang sujud kepada baginda saw sebaik beliau pulang daripada Syam lalu ditegah oleh baginda saw.

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ أَبِي أَوْفَى ، قَالَ : " لَمَّا قَدِمَ مُعَاذٌ مِنَ الشَّامِ سَجَدَ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، قَالَ: ( مَا هَذَا يَا مُعَاذُ؟ ) ، قَالَ : أَتَيْتُ الشَّامَ فَوَافَقْتُهُمْ يَسْجُدُونَ لِأَسَاقِفَتِهِمْ وَبَطَارِقَتِهِمْ ، فَوَدِدْتُ فِي نَفْسِي أَنْ نَفْعَلَ ذَلِكَ بِكَ ،
Daripada Abdillah bin Abi Aufa katanya; tatkala Mu'az datang daripada Syam beliau sujud kepada Nabi saw. Nabi bertanya; apa ini wahai Mu'az? Kata Mu'az; saya mendatangi Syam lalu saya berbetulan mereka sujud kepada bishop dan pope mereka maka saya berhasrat dalam diri saya untuk kami melakukan perkara itu dengan kamu.
فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ( فَلَا تَفْعَلُوا، فَإِنِّي لَوْ كُنْتُ آمِرًا أَحَدًا أَنْ يَسْجُدَ لِغَيْرِ اللَّهِ ، لَأَمَرْتُ الْمَرْأَةَ أَنْ تَسْجُدَ لِزَوْجِهَا)
Lalu Rasulullah saw bersabda; "maka jangan kamu lakukan kerana sekiranya boleh saya arahkan seseorang sujud kepada selain Allah pasti saya arahkan wanita sujud kepada suaminya"
Hadis riwayat Ibnu Majah. Dinilai Hasan oleh al-Albaani. Sekian.

Ustaz Dato Dr Mohd Khairuddin bin Aman Razali at-Takiri
30.12.2022

No comments:

Post a Comment