Wednesday 1 February 2017

Lim Kit Siang Tak Faham Prinsip Konsensus?

*Lim Kit Siang Tak Faham Prinsip Konsensus?*

Oleh
_Dato' Dr Mohd Khairuddin bin Aman Razali at-Takiri_
Ahli Parlimen Kuala Nerus

1. Lim Kit Siang menimbulkan lagi fitnah terhadap Dato' Seri Presiden PAS kononnya tidak mengikut prinsip Konsensus kerana tak bersetuju dengan pendirian Dap dan PKR.

2. Bagi Lim Kit Siang dan yang sama waktu dengannya, tidak bersetuju dengan majoriti maka bererti tidak konsesus.

3. *Dia keliru antara prinsip Majoriti dan prinsip Konsensus*.

4. Konsensus ialah persetujuan sebulat suara. Semua pihak perlu bersetuju, tidak ada satu pun yang tidak bersetuju, barulah dinamakan keputusan secara Konsensus.

5. Majoriti ialah kaedah dimana keputusan yang dipersetujui majoriti ahli diterima pakai. Minoriti pula mesti patuh sebagai keputusan kolektif. Tak timbul soal ianya bukan keputusannya. Semua kena menerima.

6. *Pakatan Rakyat memilih kaedah Konsensus, bukan kaedah Majoriti.*

7. Maksudnya, hanya agenda yang dipersetujui secara Konsensus yang boleh dilaksanakan sebagai agenda PR.

8. Jika ada mana-mana ahli tiga parti dalam PR tidak bersetuju, walaupun semua yang lain bersetuju, maka ianya tidak Konsensus. Justeru, tidak boleh menjadi agenda bersama PR.

9. Konsensus tidak menghalang mana-mana pihak untuk berlainan pandangan. Konsensus juga tidak memaksa mana-mana pihak mesti bersetuju dengan pandangan majoriti.

10. Bila Presiden PAS menentang usaha menjatuhkan Tan Sri Khalid di Selangor melalui tuduhan tanpa bukti, bukan bermakna beliau menentang prinsip PR. (*Menariknya, akhirnya mahkamah membuktikan tuduhan tersebut semuanya palsu dan fitnah*).

11. *Bila PAS tidak bersetuju dengan satu nama sahaja sebagai calon MB oleh PKR dan Dap, itu juga bukan menentang Konsensus.* Itu adalah hak ahli dalam prinsip Konsensus. Tidak ada paksaan untuk mengikuti keputusan majoriti. Akhirnya Dap dan PKR terpaksa memohon ampun kepada Sultan Selangor kerana mengengkari arahan Baginda untuk menghantar sekurang-kurangnya dua nama, bukan hanya satu nama.

12. Kedua-dua kes tersebut akhirnya membuktikan sikap Tuan Guru Presiden Pas adalah tepat. *Akhirnya terbukti Dap dan PKR gopoh dan cuai dalam mengambil tindakan* mereka sehingga terpaksa mengakui kesilapan dan memohon maaf.

13. *Lim Kit Siang tak memahami perbezaan antara Konsensus dengan Majoriti, atau sengaja cuba menegakkan benang basah? Mencipta alasan karut, kerana marah beliau kepada Presiden Pas?*

14. Lim Kit Siang juga sengaja memejam mata terhadap satu lagi prinsip PR iaitu *Setuju Untuk Tidak Bersetuju* yang dicanang oleh beliau dan Dato' Seri Anwar ke hulu ke hilir satu waktu dahulu.

15. Jelas, sudah terang lagi bersuluh, dalam PR, mana-mana parti daripada tiga parti tersebut boleh berbeza pandangan. Bila ada perbezaan pandangan, maka Konsensus tidak dicapai dan tidak boleh dijadikan agenda bersama PR.

16. Bila Konsensus tidak dicapai, sepatutnya Dap dan PKR tidak meneruskan agenda menjatuhkan Tan Sri Khalid Ibrahim. Seterusnya tidak juga mencalonkan hanya satu nama sebagai Menteri Besar Selangor.

17. Tapi malangnya mereka melanggar prinsip Konsensus tersebut. Mereka teruskan walaupun Konsensus tidak dicapai. *Sikap tidak mematuhi perjanjian inilah sebenarnya yang membawa kepada perpecahan PR.* Selamanya mereka akan melanggar perjanjian.

18. *Dap dan PKR lah yang jelas bersalah memecah-belahkan PR. Mereka menjadikan Presiden Pas sebagai alasan menutup kesalahan mereka.*

19. Sekarang, cerita lama tersebut diulang kembali. Dengan harapan orang ramai tidak cukup cerdik memahami permainan politik kotor mereka.

Sekian

Selasa 31hb Januari 2017

https://www.facebook.com/drtakiri/
www.drtakiri.blogspot.com

No comments:

Post a Comment