Monday 23 June 2014

INTISARI AKHBAR 23 JUN

INTISARI AKHBAR 23 JUN

- Bekas penjaga remaja OKU, Muhammad Firdaus Dullah iaitu Puan Norfitri bersedia untuk menjaganya jika pihak berkuasa memberikan keizinan.

- Dr Mazlee Malik mencadangkan institusi agaam menubuhkan pusat sehenti OKU utk membela nasib golongan tersebut.

- 16 aktivis himpunan hijau ditahan kerana enggan mematuhi arahan bersurai di depan kilang kontroversi nadir bumi milik Lynas Corporation Gebeng.

- Khariy bercadang mahu membida penganjuran Piala Dunia 2034 bersama tiga atau empat negara Asean yang lain. Perkara ini akan diputuskan pada penghujung tahun ini.

- Ahli parlimen Rasah, Teoh Kok Seong ditumbuk seorang lelaki ketika sedang bersarapan di bahau bersama adun Bahau, chew seh yong.

- Hishamuddin sangkal spekulasi beliau akan dinaikkan menjadi TPM.

- YDP Yadim, Senator Asyraf Wajdi berkata kedudukan Malaysia sebagai negara Islam tidak perlu dipersoalkan kerana ia sudah termaktub dalam Perkara 3(1) perlembagaan persekutuan yang mengisytiharkan Islam adalah agama persekutuan.

- Majlis Perundingan Melayu (MPM) mendesak kerajaan mengamanahkan kepada TNB untuk mengendalikan seluruh projek penjanaan tenaga elektrik. Selain diiktiraf negara luar melalui projek penjanaan tenaga, TNB mempunyai kepakaran diperlukan untuk mengendalikan projek seperti itu termasuk penjanaan tenaga berskala mega.

- Khalid Ibrahim tidak tergugat sebagai MB Selangor. PAS Selangor sangkal dakwaan tolak MB Selangor dan juga mempertahankan fitnah pihak tertentu kepada Tuan Guru Presiden.

- Khalid Ibrahim sangkal dakwaan MP Klang, Charles Santiago yang mendakwa air dari lombong membahayakn kesihatan.

- Pemilihan PKR di Kota Raja kecoh dengan tiga orang cedera dihentak objek tajam. Begitu juga suasana tegang dalam pemiliham di Cabang Hulu Langat

- Seorang wanita dirogol kemudian dibunuh dengan kejam dan mayatnya digantung pada sebatang pokok dalam kejadian di Pakistan. Manakala, sebelum ini kejadian yang hampir serupa berlaku di India.

- Dalam kempen Presiden Indonesia semalan, calon Joko Widowo-Jusuf Kalla memilih genre rock semasa berkempen, Prabowo-Hatta memilih Dangdut.

- Taliban menghalang lapan serangan roket kepada tentera Nato di Kabul, Afghanistan.

- Seorang warga Arab Saudi ditikam di Universiti Essex kerana berhijab.

- ISIL berjaya menawan dua bandar di Iraq. Sementara itu, Rusia dan AS menyokong PM Iraq, Nouri Al-Maliki dalam usaha menentang ISIL

Piala Dunia Awal Pagi Esok

1200 Australia lwn Spain
1200 Belanda lwn Chile
0400 Croatia lwn Mexico
0400 Brazil lwn Cameroon

No comments:

Post a Comment