Saturday 2 April 2022

Mutiara RAMADHAN ; Memburu Pahala Ramadhan

Mutiara RAMADHAN

Memburu Pahala Ramadhan

1. Bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh pemburu pahala dan syurga kerana padanya terdapat pelbagai kelebihan  ibadah yang menggamit rahmat Allah. Justeru, Ramadhan digambarkan oleh baginda saw sebagai bulan yang sentiasa terbuka pintu-pintu syurga dan tertutup pintu-pintu neraka disebabkan amal ibadah hamba yang banyak. Ia juga menandakan rahmat Allah yang melimpah ruah kepada hamba-hambanya disebabkan ibadah yang mengundang mereka untuk ke syurga Allah. 

Sabda Nabi saw
إِذَا دَخَلَ رَمَضَانُ فُتِّحَتْ أبْوَابُ الجَنَّةِ، وغُلِّقَتْ أبْوَابُ جَهَنَّمَ، وسُلْسِلَتِ الشَّيَاطِينُ
"Apabila masuk Ramadhan sentiasa dibuka pintu-pintu syurga, ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan" 
(Hadis Bukhari)

2. Terbelenggunya Syaitan-syaitan pada bulan Ramadhan adalah satu rahmat pertolongan Allah kepada hamba-hambanya untuk lebih cergas beribadah tanpa gangguan, hasutan dan bisikan jahat daripada mereka. Keadaan dan suasana ibadah tentunya berbeza daripada bulan-bulan biasa. Sekiranya di saat Syaitan terbelenggu masih gagal disempurnakan ibadah maka ia petanda jiwa dan iman yang sangat lemah mudah tunduk pada kehendak nafsu. 

3. Ibadah terbesar tentulah puasa kerana ia adalah ibadah wajib yang dibuat sepanjang hari bermula terbit fajar sehingga terbenam matahari. 

Allah Taala berfirman

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّيَامَ إِلَى اللَّيْلِ ) 
"Dan makan dan minumlah kamu sehingga ternyata bagi kamu garisan putih daripada garisan hitam iaitu fajar. Kemudian sempurnakanlah puasa itu sehingga ke malam" 
Surah al-Baqarah: 187

Berkata al-Hafiz Ibnu Hajar; 
Maksud ayat ialah sehingga terserlah putih siang daripada gelap malam. Ia terhasil dengan terbitnya fajar yang benar (fajar sodiq). 

4. Ibadah kedua ialah solat malam yang dikenali sebagai Solat Tarawih. Ia dilaksanakan selepas Solat Isyak untuk tempoh yang panjang juga bergantung kepada bilangan rakaat dan  tempoh berdiri ketika membaca ayat-ayat selepas Fatihah.

Nabi saw bersabda sebagaimana riwayat Abu Hurairah radiyallahu anhu

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

"Sesiapa yang berdiri (solat malam) Ramadhan kerana keimanan dan kerana mengharapkan pahala, diampunkan baginya apa yang terdahulu daripada dosa-dosanya" 
(Hadis Bukhari dan Muslim) 

Berkata al-Hafiz Ibnu Rajab: 
"واعلم أن المؤمن يجتمع له في شهر رمضان جهادان لنفسه : جهاد بالنهار على الصيام ، وجهاد بالليل على القيام ، فمن جمع بين هذين الجهادين وُفِّي أجره بغير حساب" اهـ .
"Dan ketahuilah bahawa mukmin itu berhimpun baginya pada bulan Ramadhan dua jihad bagi dirinya iaitu jihad bersungguh-sungguh di siang hari menghadapi berpuasa dan jihad bersungguh-sungguh di malam hari menghadapi Qiyam (solat malam). Maka sesiapa yang menghimpunkan dua jihad ini dia disempurnakan pahalanya tanpa terkira" 

Maka kuranglah kesempurnaan ibadah Ramadhan sesiapa yang berpuasa siang hari tanpa diiringi dengan Qiyam malam mengerjakan solat Tarawih. 

5. Ibadah ketiga ialah membaca Al-Quran sebagaimana Nabi kita saw  membaca dan menyemak bacaan al-Quran dengan Jibril alaihissalam sepanjang Ramadhan.

Ia bertepatan dengan firman Allah tentang kelebihan bulan Ramadhan sebagai bulan yang diturunkan padanya al-Quran. 

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ
"Bulan Ramadhan yang diturunkan pada al-Quran" 
(Surah al-Baqarah: 185)

Ia merujuk kepada peristiwa penurunan al-Quran secara sekaligus dari Lauh Mahfuz ke langit dunia pada malam yang dipanggil Lailatul Qadar sebelum ia diturunkan kepada baginda (saw) sedikit demi sedikit dalam masa 23 tahun. 

Diberitakan bahawa Imam Syafie mengharamkan bacaan al-Quran dua kali setiap hari Ramadhan. Di siang hari sekali dan di malam hari sekali. 

6. Ibadah keempat ialah bersedekah. 

Ibadah ketiga dan keempat ini dipetik sebagaimana perkhabaran Ibnu Abbas radiyallahu anhuma

 كانَ رَسولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عليه وسلَّمَ أجْوَدَ النَّاسِ، وكانَ أجْوَدُ ما يَكونُ في رَمَضانَ حِينَ يَلْقاهُ جِبْرِيلُ، وكانَ يَلْقاهُ في كُلِّ لَيْلَةٍ مِن رَمَضانَ فيُدارِسُهُ القُرْآنَ، فَلَرَسولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عليه وسلَّمَ أجْوَدُ بالخَيْرِ مِنَ الرِّيحِ المُرْسَلَةِ.
"Adalah Rasulullah saw seorang yang sangat dermawan. Baginda lebih-lebih lagi dermawan pada bulan Ramadhan ketika Jibril datang menemui baginda. Jibril bertemu baginda saw setiap malam Ramadhan lalu bertadarus (menyemak bacaan) al-Quran dengan baginda". Maka sesungguhnya Rasulullah saw lebih dermawan melakukan kebajikan berbanding angin yang diutuskan"
(Hadis Bukhari) 

7. Marilah kita berdoa agar bulan Ramadhan kali ini memungkinkan kita melaksanakan keempat-empat ibadah besar ini sebaik mungkin. 

Ustaz Dr Khairuddin Takiri
Sabtu 2.4.2022 jam 5.40 pg
Kuala Nerus

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=516316113202906&id=100044735640354

No comments:

Post a Comment