Wednesday 6 April 2022

Mutiara RAMADHAN : Kelebihan Memberi Makan Berbuka Puasa

Mutiara RAMADHAN : Kelebihan Memberi Makan Berbuka Puasa

عنْ زَيدِ بنِ خالدٍ الجُهَنيِّ عَن النَّبِيِّ ﷺ قالَ: مَنْ فَطَّرَ صَائمًا، كانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أجْر الصَّائمِ شيءٍ.
رواه الترمذي وقالَ: حديثٌ حسنٌ صحيحٌ.

Daripada Zayd bin Khalid al-Juhani, daripada Nabi saw bersabda:
"Sesiapa yang memberi makan berbuka kepada seorang yang puasa adalah baginya seumpama pahala orang berpuasa tanpa kurang sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu."
(Hadis Hasan Sahih riwayat Tirmizi)

Fiqh Hadis

1. Hadis ini menjelaskan kelebihan memberi makanan kepada seorang yang berpuasa untuk berbuka iaitu diberikan pahala yang sama seperti orang yang berpuasa.

2. Hal ini kerana seorang yang berpuasa berhak diberikan penghormatan kerana ia berlapar dan berdahaga kerana Allah. Allah yang membalas pahalanya dengan cara yang dikehendaki oleh Allah. Dialah di kalangan hamba-hamba Allah yang bertindak semata-mata kerana Allah. Maka penghargaan dan penghormatan ini diberikan menerusi pemberian makanan dan minuman untuk berbuka. Lalu Allah memulangkan kebaikan yang sama dengan diberikan pahala kepada orang yang berkebajikan kepada hambanya yang melakukan ketaatan kepada-Nya. 

3. Menurut Imam Tobari sebagaimana dinukilkan oleh Ibnu Battol, Hadis ini mengandungi fiqh pengajaran iaitu sesiapa yang membantu seorang mukmin melakukan amalan kebajikan maka bagi yang membantu pahala sama sepertimana orang yang melakukannya. 

Maka Hadis tersebut mengandungi gesaan membantu dan menolong golongan yang melakukan ketaatan bagi menyempurnakan ketaatannya kepada Allah. 

4. Inilah juga cara menggandakan pahala puasa pada bulan Ramadhan. Seseorang yang berpuasa telah mendapat pahalanya apabila berpuasa tetapi apabila dikongsikan makanan berbuka untuk dinikmati juga oleh orang lain berpuasa maka bertambah lagi pahalanya.

5. Gesaan memberi makan berbuka juga terbuka samada diberikan makanan berbuka atas nama hadiah kepada kawan-kawan yang juga berkemampuan atau diberikan makanan berbuka kepada golongan yang tidak berkemampuan atas nama sedekah.  

6. Sekiranya berupa hadiah ia menambahkan lagi hubungan kasih sayang sesama mukmin yang bersaudara. 

Nabi saw 
تَهَادُوا تَحَابُّوا
"saling memberi hadiahlah oleh kamu pasti kamu berkasih sayang" 
(Hadis Hasan riwayat Bukhari dalam Adab al-Mufrad dan Baihaqi) 

7. Sekiranya berupa sedekah ia tanda simpati dan kasihan belas kepada golongan yang kurang bernasib baik. Ia menepati gesaan Nabi saw untuk membantu golongan yang susah. 

Sabda Nabi saw

ومَنْ كَانَ فِي حاجةِ أَخِيهِ كانَ اللَّهُ فِي حاجتِهِ، ومَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسلمٍ كُرْبةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ بها كُرْبةً مِنْ كُرَبِ يوم القيامةِ، 
"Dan sesiapa yang berada pada usaha menunaikan hajat keperluan saudaranya adalah Allah menunaikan hajat keperluannya. Dan sesiapa yang melepaskan daripada seorang Muslim satu rasa dukacita Allah buka daripada dirinya satu dukacita daripada dukacita-dukacita di hari Qiamat"
(Hadis Disepakati oleh Bukhari dan Muslim) 

8. Bayangkan betapa kegembiraan seorang miskin apabila mampu berbuka dengan makanan apatah lagi jika makanan itu lebih baik daripada apa yang dinikmati sebelum ini. Bayangkan betapa bersyukurnya seorang yang terlepas dukacita di kala mahu berbuka apabila ada yang menghulurkan makanan buat dirinya yang berpuasa dan anak-anak yang kelaparan. 

9. Demikianlah Islam mendidik jiwa berkebajikan dalam diri seorang yang berpuasa. Ia. menepati gesaan Allah

وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ [الحج:77
"Dan lakukanlah oleh kamu kebajikan mudah-mudahan kamu beroleh kejayaan selepas kesukaran (al-falah) 
(Surah al-Hajj: 77)

6. Dalam Hadis Lemah yang lain riwayat Salman al-Farisi disebut meskipun makanan berbuka itu berupa susu bercampur air atau sebiji kurma atau seteguk air. 

Maka ia bukannya perkara yang sukar untuk berkongsi sebiji kurma mahupun seteguk air. Begitulah rahmat Allah Taala kepada hambanya untuk berbuat kebajikan walau dengan sekecil-kecil pemberian. Kebajikan seumpama ini mampu dilakukan oleh orang berada mahupun orang yang miskin sesama golongan miskin. 

Moga coretan ini memberi manfaat. Sekian

Dr Khairuddin Takiri
6.4.2022 / 4 Ramadhan 1433

No comments:

Post a Comment