Thursday 26 January 2017

Meninjau keadaan hakisan pantai Mengabang Telipot*

*Meninjau keadaan hakisan pantai Mengabang Telipot*

Saya sudah jelaskan banyak kali di parlimen bahawa tambakan batu tidak dapat menyelesaikan masalah hakisan.  Malah akan memburukkannya lagi. Ia akan menyebabkan hakisan teruk pada pantai ke sebelah utara selepas tambakan batu tersebut. Namun, menteri berkaitan masih bertegas dengan pandangan tambakan batu sebagai penyelesaian.

Kaedah terbaik ialah tambakan pasir sebagaimana di buat di pantai Miami, Queensland, Australia. Ia adalah pandangan yang telah dilontarkan oleh pengkaji daripada Universiti Malaysia Terengganu.

Isu ini telah saya bawa ke parlimen se awal sidang pertama parlimen sesi 2013 pada 16.7.2013

http://arkib.harakahdaily.net/arkibharakah/index.php/arkib/berita/lama/2013/7/48814/pas-syor-guna-kaedah-efektif-atasi-hakisan-pantai.html

Kaedah tambakan batu tidak menyelesaikan masalah. Ini terbukti jelas daripada apa yang berlaku kepada pantai Mengabang Telipot di hadapan masjid Mengabang Telipot hari ini selepas tambakan batu di buat di Kg Gelam bagi menyelamatkan hakisan pantai di situ tahun lepas.

Setahun yang lalu pada April 2016 pertemuan telah dibuat antara rakyat dan Jabatan Pengairan dan Saliran Kuala Terengganu membincangkan penyelesaian hakisan pantai Kg Gelam dengan kehadiran YAB Menteri Besar dan say sendiri. JPS menegaskan penyelesaian tambakan batu sebagai penyelesaian.

Berpuluh juta telah dihabiskan untuk projek tersebut menggunakan peruntukan kerajaan persekutuan. Namun hasilnya hari ini ialah berlaku pula hakisan teruk pada pantai Mengabang Telipot di utara Kg Tg Gelam selepas berakhirnya tambakan batu Kg Tg Gelam. Sekiranya di tambak pula Kg Mengabang Telipot dengan batu lagi ia akan menyebabkan hakisan teruk untuk pantai seterusnya. Justeru, berapa ratus juta diperlukan untuk menambak kesuruhan pantai terengganu sehingga ke Besut?

Penyelesaian yang telah dikemukakan oleh para pengkaji daripada Univ Malaysia Terengganu yang telah saya utarakan berkali-kali di parlimen ialah "tambakan pasir" bagi menyelamatkan hakisan terhadap pantai dan tanah orang kampung.

Ia telah dilaksanakan oleh Australia dan Amerika Syarikat dan terbukti berkesan. Malah tanah pantai yang ditambak dengan tanah meluaskan lagi kawasan pantai sehingga dimanfaatkan untuk pelbagai aktiviri perlancongan.

Perlu diingat masalah hakisan ini bermula dengan tambakan batu untuk membina Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Teluk Ketapang dengan memanjangkan pantai. Kesannya ialah berlaku hakisan teruk melibatkan pantai di utara Lapangan Terbang iaitu pantai Tok Jembal sehingga merosakkan peralatan milik UMT. Apabila kerajaan menambak pantai Tok Jembal dengan batu maka bermulalah pula hakisan di pantai Kg Tg Gelam. Selepas di tambak pantai Kg Tg Gelam tahun lepas maka tahun ini berlaku pula hakisan di pantai Mengabang Telipot.

Tambakan batu menyebabkan daya kekuatan hempasan ombak telah dikumpul untuk beralih "menghentam" jajaran pantI ke utara selepasnya sehingga menyebabkan hakisan teruk. Sehingga kini keseluruhan peruntukan kerajaan pusat untuk tambakan batu di pantai Teluk Ketapang, pantai Tok Jembal dan Kg Tg Gelam menjangkau rm120 juta.

Rujuk berita hakisan pantai Tok Jembal 18.10.2014

https://www.google.com.my/amp/www.bharian.com.my/node/12360/amp?client=safari

Rujuk berita hakisan pantai Tok Jembal 4.10.2015

Cegah hakisan Pantai Tok Jembal - Terengganu - Sinar Harian http://www.sinarharian.com.my/mobile/edisi/terengganu/cegah-hakisan-pantai-tok-jembal-1.436506

Berita hakisan pantai Tg Gelam setahun lalu 27.12.2015
http://www.sinarharian.com.my/mobile/edisi/terengganu/hakisan-pantai-makin-parah-1.466021

Peruntukan rm1.2 juta oleh kerajaan negeri 29.12.2016
http://m.utusan.com.my/berita/komuniti/rm1-2-juta-atasi-hakisan-pantai-tanjung-gelam-1.425620

Jawapan oleh Menteri di Parlimen berhubung soalan saya tentnag status projek tambakan batu pada 16.5.2016

http://drtakiri.blogspot.my/2016/05/hakisan-pantai-tanjung-gelam-kuala-nerus.html?m=1

Dato' Dr Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri
Ahli Parlimen Kuala Nerus
Khamis 26 Januari 2017

https://www.facebook.com/drtakiri/
www.drtakiri.blogspot.com

No comments:

Post a Comment