Tuesday 13 October 2015

1MDB : PM HILANG SOKONGAN ORANG KANAN, RAKYAT

Kenyataan Media
Ahli Parlimen Kuala Nerus

1MDB : PM HILANG SOKONGAN ORANG KANAN, RAKYAT

1. Sidang media Tun Dr. Mahathir Mohamed bersama 5 tokoh UMNO/BN yang lain semalam adalah bukti nyata bahawa pendirian dan sikap YAB Perdana Menteri, DS Najib Razak berhubung isu 1MDB tidak mendapat sokongan bahkan pula mendapat tentangan daripada orang kanan UMNO/BN sendiri khususnya apabila TS Muhyiddin Yasin dan DS Shafie Apdal yang masih menyandang jawatan Timbalan dan Naib Presiden UMNO turut serta majlis tersebut.

2. Saya bersetuju bahawa tindakan dengan menggunakan SOSMA 2012 ke atas Matthias Chang dan DS Khairuddin Abu Hassan adalah suatu bentuk manipulasi terhadap peruntukan undang-undang sedia ada.

3. Malangnya, amalan mempergunakan undang-undang untuk bertahan sebagai Kerajaan di negara ini sudah menjadi budaya UMNO/BN sejak sekian lama sehingga sukar untuk transformasi politik berlaku secara efektif dan komprehensif.

4. Saya serta seluruh rakyat Malaysia menyokong penuh kenyataan bersama 6 tokoh UMNO/BN ini dan mendesak agar pertuduhan ke atas DS Khairuddin Abu Hassan serta peguamnya, Matthias Chang digugurkan.

5. Saya juga amat mengalu-alukan keberanian dan ketegasan Tan Sri Dato' Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz untuk membongkar kebenaran di sebalik isu 1MDB ini bagi memulihkan reputasi Malaysia di peringkat antarabangsa yang telah terjejas teruk akibat skandal yang turut dikaitkan Perdana Menteri sendiri.

Sekian.
“Beristiqamah Hingga Kemenangan”

DATO' DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Selasa, 13 Oktober 2015 | 29 Zulhijjah 1436H
_____
Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali juga adalah Ahli Majlis Syura Ulamak, AJK PAS Pusat dan Ketua Penerangan DUPP. Penulisan beliau berkenaan pelbagai isu boleh dibaca di blog (http://drtakiri.blogspot.com/) atau facebook (https://www.facebook.com/drtakiri) beliau.

No comments:

Post a Comment