Tuesday 19 September 2017

Pesta Arak: PAS Puji DBKL, Zaid Sindir PAS

Pesta arak: PAS puji DBKL, Zaid sindir PAS

18 Sep 2017, 4:32 petang (Dikemaskini 18 Sep 2017, 4:37 petang)

 

PAS mengucapkan tahniah kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana menolak permohonan penganjuran pesta arak Better Beer Festival 2017 di ibu negara.

Bagaimanapun, Ketua Penerangan Dewan Ulama PAS Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali mempersoalkan bagaimana program yang dirancang pada 6 dan 7 Oktober depan diiklankan sejak Mei lalu walaupun belum mendapat kelulusan.

"Adakah ia satu provokasi untuk melihat respon dan tindak balas rakyat Malaysia setelah program pesta arak seumpama dengannya berjaya dilaksanakan pada 2012 dan 2016?

Pilihan Editor

Nik Aziz - Jalan cerita yang tak sempat dicerita

"Kejayaan sebelum ini menjadi pendorong untuk mengadakan pesta yang sama pada 2017.

"Sekiranya tiada sebarang bantahan daripada masyarakat tentu sahaja pesta ini akan berjaya dilaksanakan," katanya dalam kenyataan hari ini.

DBKL hari ini dilapor menolakpermohonan penganjuran acara itu dan memberi amaran akan bertindak jika ia diteruskan tanpa kebenaran.

Sebab penolakan tidak dinyatakan dalam laporan itu.

Zaid: Yang bantah lagi suka poligami

Sementara itu, bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim menyindir pihak yang membantah penganjuran pesta arak berkenaan.

Tanpa menamakan mana-mana pihak, Zaid berkata kumpulan yang membantah itu dilihat lebih suka berpoligami berbanding penganjuran pesta, hiburan serta nyanyian.

"Yang bantah pesta ini kumpulan yang sama. Mereka tak mahu pesta, hiburan, tak mahu nyayian.

“Isteri dua tiga boleh, lagi muda lagi baik," kata Zaid di dalam Facebooknya.

Selain itu, Zaid turut bertanya sama ada parti MCA dapat melalukan sesuatu berhubung penolakan permohonan penganjuran pesta arak berkenaan.

"Boleh MCA buat sesuatu? Bukankah MCA telah berjaya mengubah BN sebagai parti yang sederhana?" soal Zaid lagi yang kini bergiat bersama DAP.

Datuk Teng Chang Khim sebelum ini berkata Malaysia negara majmuk dan mengamalkan demokrasi.

Justeru, kata naib pengerusi DAP Selangor itu, rakyat negara ini mempunyai kebebasan melakukan kegiatan yang tidak melanggar undang-undang.

 pas dbkl

No comments:

Post a Comment