Wednesday 20 January 2016

BANTAH TPPA : TUNAI TANGGUNGJAWAB SEBAGAI RAKYAT, SELAMATKAN NEGARA

KENYATAAN MEDIA
Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP)

20 Januari 2016 | 10 Rabi’ul Akhir 1437 H

BANTAH TPPA : TUNAI TANGGUNGJAWAB SEBAGAI RAKYAT, SELAMATKAN NEGARA

1. DUPP mengajak seluruh rakyat Malaysia yang cintakan negara untuk turut serta dalam Himpunan Aman Bantah TPPA yang akan diadakan pada Sabtu ini, 23 Januari 2016.

2. Ia adalah suatu tanggungjawab yang tersangat penting yang mesti ditunaikan oleh setiap rakyat demi menyelamatkan negara daripada sebarang bentuk ancaman kesan daripada perjanjian tersebut.

3. Sikap Kerajaan yang bias dalam mengemukakan kesan-kesan TPPA ditambah pula dengan penggunaan seluruh jentera Kerajaan untuk menjaja kebaikan TPPA kononnya, adalah membelakangkan kenyataan untuk memulangkan hak menentukan status perjanjian ini kepada rakyat.

4. Sekiranya Kerajaan jujur, sepatutnya kajian yang lebih menyeluruh dan terperinci yang turut menyatakan kesan-kesan negatif daripada perjanjian ini secara jelas juga mesti diterima dan dimasukkan dalam laporan Kerajaan mengenai TPPA. Sebaliknya, Kerajaan hanya dilihat berani menjaja kebaikan TPPA dan kesan buruk jika tidak menyertainya.

5. Usaha membawa TPPA ke parlimen untuk kelulusan melalui sidang khas penghujung Januari ini juga dilihat sebagai tergesa-gesa dalam keadaan dokumen berkenaan perjanjian tersebut baru sahaja terdedah kepada awam tidak sampai dua bulan dan pungutan suara awam juga tidak dibuat sedangkan rakyat berhak dan bertanggungjawab menentukan nasib masa depan negara ini disamping ahli-ahli parlimen.

6. Apatah lagi dalam realiti di parlimen sekarang ini suara undi majoriti ahli parlimen Kerajaan tentu sahaja dapat mengalahkan undi pembangkang lantas menjadikan parlimen sekadar 'rubber stamp' kepada kehendak Kerajaan.

7. Ini memperlihatkan terdapat sesuatu yang sulit yang Kerajaan tidak dedahkan kepada rakyat hasil daripada rundingan yang telah dibuat secara sulit. Rakyat mesti bertindak menasihati, menegur dan memberi amaran kepada Kerajaan; dan Himpunan Aman Bantah TPPA ini adalah platform yang terbaik buat rakyat.

Ayuh kita bersolidariti #BantahTPPA.

Sekian.

“Beristiqamah Hingga Kemenangan”

DATO' DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
Ketua Penerangan,
Dewan Ulamak PAS Pusat (DUPP).

_____

Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali juga adalah Ahli Majlis Syura Ulamak, AJK PAS Pusat dan Ahli Parlimen Kuala Nerus. Penulisan beliau berkenaan pelbagai isu boleh dibaca di blog (http://drtakiri.blogspot.com/) atau facebook (https://www.facebook.com/drtakiri) beliau.

No comments:

Post a Comment