Tuesday, 18 August 2015

"GULING KERAJAAN"; Siapa Yang Mulakan Komplot Menjatuhkan Kerajaan Bukan Menerusi Pilihanraya???

"GULING KERAJAAN"; Siapa Yang Mulakan Komplot Menjatuhkan Kerajaan Bukan Menerusi Pilihanraya???

Oleh :
Dato' Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri

1. Timbalan Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Zahid Hamidi mendakwa wujud usaha menggulingkan Kerajaan melalui suatu komplot terancang.

2. Beliau tidak mahu mendedahkan nama individu berkenaan, tetapi beliau meminta individu berkenaan menafikan jika dakwaan beliau tidak benar. Sifir beliau, “siapa makan cili, dia berasa pedas”lah. Itu cara beliau menjaga keselamatan negara dan Kerajaan.

3. Menurut beliau, Kerajaan akan digulingkan dengan cara undi tidak percaya – yang dibolehkan berlaku di Parlimen – dan usaha mendapatkan sokongan daripada ahli parlimen pembangkang secara akuan bersumpah sedang berjalan. Jika benar kaedah ini berlaku dan berjaya, ia bukannya "guling kuasa" tetapi "tukar kuasa".

4. Siapakah yang mulakan cara selain pilihanraya untuk membentuk kerajaan? Tidakkah UMNO yang melakukannya secara komplot terancang sehingga kejatuhan Perak di bawah PR pada tahun 2009? Tidakkah UMNO juga menjadi dalang kejatuhan kerajaan PAS di Terengganu pada tahun 1961 apabila membeli wakil rakyat untuk membentuk kerajaan baru???.

5. Kelmarin di Tampin, beliau mengumumkan pula bahawa individu yang mahu gulingkan Kerajaan itu akan berjumpa Perdana Menteri. Kata beliau, individu berkenaan telah sedar bahawa perbuatannya adalah salah.

6. Kalau dakwaan itu benar, tidak adakah prosedur dan peruntukan undang-undang untuk membendungnya? Kenapa tidak prosedur dan peruntukan undang-undang ini digunakan?

7. Sememangnya Dato' Seri Zahid sangat bimbang kejatuhan kerajaan BN. Cepat atau lambat yakinlah ia pasti jatuh bukan kerana komplot tetapi kerana kegagalan dan kebobrokan UMNO dan Dato' Seri Najib yang terpalit dengan begitu banyak isu integriti.

Sekian.

Selasa, 18 Ogos 2015 | 3 Zulkaedah 1436 H

No comments:

Post a Comment