Thursday 7 February 2013

Rumah dan Kenderaan Murah mesti diperjuangkan

Rumah dan kereta merupakan antara pelengkap kebahagian seseorang sebagaimaan ditegaskan oleh Nabi saw dalam hadis:  

مِنْ سَعَادَةِ ابْنِ آدَمَ ثَلاثٌ ، وَمِنْ شِقْوَةِ ابْنِ آدَمَ ثَلاثٌ ، فَمِنْ سَعَادَتِهِ : الْمَرْأَةُ الصَّالِحَةُ , وَالْمَسْكَنُ الصَّالِحُ , وَالْمَرْكَبُ الْهَنِيُّ ، وَمِنْ شِقْوَةِ ابْنِ آدَمَ : الْمَرْأَةُ السُّوءُ , وَالْمَسْكَنُ السُّوءُ , وَالْمَرْكَبُ السُّوءُ "
Maksudnya: "Antara kebahagian anak Adam 3 perkara dan antara kecelakaan anak Adam juga 3 perkara. Antara kebahagiannya ialah wanita yang solehah, kediaman yang baik dan kenderaan yang selesa. Dan antara kecelakaan anak Adam ialah wanita yang jahat, kediaman yang tidak baik dan kenderaan yang tidak bagus."
(Hadis di nilai Sahih oleh Syeikh al-Albaani)

Pemerintah yang adil lagi berkebajikan perlu membuka ruang seluas-luasnya untuk rakyat memiliki dua perkara ini. Polisi-polisi yang membolehkan rumah kediaman yang baik dimiliki dengan harga yang murah perlu digubal. Peningkatan harga rumah yang tidak seimbang dengan peningkatan pendapatan rakyat akibat mainan kapitalis perumahan perlu dipantau dan  ditangani. 

Begitu juga dengan kenderaan. Cukai kereta yang tinggi yang dikenakan oleh kerajaan Malaysia pada hari ini perlu dinilai semula. Tanpa cukai sebuah kereta tempatan berharga rm40,000 hanya bernilai tidak lebih rm25 ,000. Penurunan cukai kereta akan menambah nilai pendapatan yang dimiliki oleh rakyat seterusnya membantu mengurangkan kadar kemiskinan. 

No comments:

Post a Comment