Wednesday 12 April 2017

Perumpamaan Dengan Binatang Dalam al-Quran

Perumpamaan Dengan Binatang Dalam al-Quran

Antara laras bahasa al-Quran ialah perumpamaan kerana ia memberi kesan yang besar kepada pendengarnya.  Termasuklah antaranya perumpamaan menggunakan binatang.

Tujuan perumpamaan al-Quran sebagaimana dikaji oleh Sarjana Balaghah antaranya untuk mengeji atau menghina sesuatu sifat,  perlakuan atau satu golongan kalangan manusia

Antaranya
"seumpama keldai menanggung buku-buku ilmu", bertujuan mengeji kelompok berilmu tapi tidak beramal

"seumpama anjing sekiranya kamu halau dia tetap menjelir lidahanya jika dibiarkan pun tetap menjelirkan lidah", bertujuan mengeji golongan berilmu yang meninggalkan ilmu lalu mengikut hawa nafsunya.

Setiap bangsa dan bahasa mempunyai perumpamaan mereka tersendiri yang dipetik berdasarkan budaya dan pengalaman kehidupan mereka.

Dr Khairuddin at-Takiri

http://www.facebook.com/drtakiri/

1 comment:

  1. SILA BACA!!!! SILA BACA!!!! SILA BACA!!!! SILA BACA!!!!

    Hey Guys !!! Am amat gembira saya mendapat lombong dari Luana. kad ATM kosong saya boleh mengeluarkan $ 2000 setiap hari. Saya dapat dari minggu lepas beliau dan sekarang saya mempunyai $ 14,000 secara percuma. Kosong ATM mengeluarkan wang dari mana-mana mesin ATM dan tidak ada nama di atasnya, ia tidak boleh dikesan dan kini saya mempunyai wang untuk perniagaan dan wang yang cukup untuk saya dan keluarga saya untuk hidup .Saya amat gembira i bertemu Annie kerana saya bertemu dua orang sebelum beliau dan mereka mengambil wang saya tidak mengetahui bahawa mereka adalah penipuan. Tetapi gembira sekarang. Annie menghantar kad melalui DHL dan saya mendapat dalam dua hari. Dapatkan kad anda sendiri dari dia kini dia tidak seperti scammer lain berpura-pura mempunyai kad ATM, Beliau memberi ia keluar secara percuma untuk membantu orang walaupun ia adalah menyalahi undang-undang tetapi ia membantu banyak dan tiada siapa yang mendapat terperangkap. im berterima kasih kepada Annie kerana dia berubah cerita saya dengan tiba-tiba. kad ini berfungsi di semua negara kecuali, Mali dan Nigeria. Alamat e-mel Annie adalah atmhacker2015@gmail.com

    ReplyDelete