Saturday 3 August 2013

KEMENANGAN YANG TERTANGGUH OLEH KEJAHILAN


KEMENANGAN YANG TERTANGGUH OLEH KEJAHILAN

1. Kejahilan adalah lawan kepada ilmu dan pengetahuan. Kejahilan merupakan kebinasaan paling besar sama ada terhadap individu atau masyarakat. Apatah lagi kejahilan itu melibatkan agama kerana ia melibatkan kefahaman yang benar tentang aqidah dan syariat yang menyelamatkannya daripada terjerumus dalam kesesatan. Kejahilan merupakan asas bagi segala kejahatan sepertimana kata Ibnu Taimiyah.
2. Di sinilah mulianya orang berilmu dalam Islam khusus para ulamak yang berilmu tinggi dan mendalami tentang Islam dan menyebarkannya kepada ummah. Dengan ilmu mereka memimpin umat ke jalan kebenaran yang dikehendaki oleh al-Quran dan al-Sunnah. Oleh itu terdapat banyak hadis memuji orang berilmu tentang agama. Nabi saw bersabda dalam Hadis Sahih Bukhari:
 مَنْ يُرِدْ اللَّهُ بِهِ خَيْرًا يُفَقِّهْهُ فِي الدِّينِ 
Sesiapa yang Allah inginkan baginya kebaikan Allah bagi dia faham mendalam (menjadi faqih) tentang agama"
Nabi saw mendoakan Ibnu Abbas r.a  dalam Hadis Sahih riwayat Bukhari
اللَّهمَّ فقِّهْهُ في الدِّينِ وعلِّمْه التأويلَ

Ya allah jadikanalah dia faqih org yang faham mendalam tentang agama".
Allah menggesa hambanya mendalami agama agar mereka boleh memberi amaran kepada kaum mereka. Allah berfirman dalam surah taubah ayat 122

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنفِرُوا كَافَّةً ۚ فَلَوْلَا نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَائِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ


"Alangkah baiknya jika keluar dari setiap puak itu 1 golongan untuk tujuan mendalami (tafaqquh) dalam agama dan untuk tujuan mereka memberi amaran kepada kamum mereka apabila mereka kembali mudah-mudahan mereka berwaspada."
3. Justeru setiap orang mesti berusaha mendalami ilmu agama sama ada dia seorang nelayan, boroh kasar atau seorang profesional seperti peguam dan doktor. Setiap orang yang mendalami agama dan mempunyai kemampuan mendalami al-Quran dan al-Hadis meski apa pun latar belakang pekerjaaannya maka dialah yang digelar oleh ummat sebagai ulamak dalm bahasa hari ini.
4. Setiap keluarga Islam perlu mempunyai sasaran melahirkan sekurang-kurangnya seorang ahli keluarga yang mempunyai ilmu agama yang tinggi (seorang ulamak) bagi memimpin keluarga ke arah kebaikan Islam, memandu ke syurga dan menghindarkan diri daripada neraka.
5. PAS adalah sebuah gerakan tarbiyah, dakwah dan siasah. Gerakan tarbiah bertujuan untuk membina dan mengkader anggota parti agar komited dengan amal Islami menepati manhaj an nabawi. Gerakan dakwah bertujuan menyedarkan umat untuk kembali kepada Islam. Gerakan siasah bertujuan mengembalikan kuasa pemerintahan kepada Islam. 

Sebagai gerakan dakwah, maka menjadi tugas PAS melahirkan orang-orang berilmu tentang agama agar mereka selamat dari sebarang penyelewengan aqidah dan syariat. Ulamak-ulamak yang mempunyai ilmu yang tinggi pula perlu dilahirkan secara gigih bagi memimpin umat mengenali Islam.
6. Produk utama sebuah gerakan islam ialah ilmu dan dakwah. Produk inilah yang dijaja oleh para pendokong gerakan Islam. Oleh itu gerakan Islam subur di surau masjid dan pusat pengajian Islam. Program utama ahli gerakan islam ialah kuliah ilmu agama, solat berjamaah, berusrah, bertamrin berqiamullail di cawangan dan kawasan di seluruh negara yang dipimpin oleh para ulamak. Hasil kerja dakwah yang berterusan maka masyarakat semakin sedar tentang rosaknya pemikiran songsang seperti sekular, sosialis dan liberal. Hasil kerja dakwah berterusan di pelbagai medium dan pentas, masyarakat makin sedar keperluan pemerintahan Islam bagi menggantikan pemerintahan sekular. Hasil kerja dakwah yang panjang, dasar politik, ekonomi dan sosial Islam sudah menjadi tuntutan ummah kepada pihak berkuasa hingga berjaya melahirkan perubahan politik yang besar.
7. Gerakan Islam seperti PAS perlu meneruskan agenda kesedaran ini untuk mengajak umat kembali kepada sistem pemerintahan Islam. Tonggak pada pembinaan kader-kadernya mestilah surau dan masjid tempat berhimpunnya jiwa yang baik, beraqidah yang benar tanpa songsang, bersyariat yang benar dan yakin dengan syariat Islam, berakhlak yang baik dengan lidah yang indah tanpa kata-kata dan ungkapan jijik. Amalan harian mereka mestilah solat berjamaah, solat sunat, zikir, baca Quran, berkuliah ilmu, bertazkirah, berqiamullail dan bersedekah.
8. Di kala gerakan islam seperti PAS hanya dipenuhi oleh insan yang mengabaikan asas-asas ini KEMENANGAN ISLAM AKAN TERUS TERTANGGUH.

YB Ust Datuk Dr Mohd Khairuddin bin Aman Razali at-Takiri

No comments:

Post a Comment